Historie

 

Korte geschiedenis

De brandweer van Diemen stamt uit 1928 toen na een ernstige boerderijbrand een echte brandweerauto gekocht werd.  De toenmalige burgemeester riep enthousiaste mannen op om een vrijwillige brandweer te vormen en binnen no time werd een vereniging opgericht, die de brandweertaak namens de gemeente uitvoerde. De commandant was een enthousiaste techneut, die al snel een aantal slimme uitvindingen deed en zelfs een complete autospuit bouwde op basis van een oude handspuit. Later vond hij een speciale slangenbrug voor trams uit.

Lees meer over de historische voertuigen van kazerne Diemen onder Materieel » Historisch materieel Diemen

   Brandweerkazerne aan de Ouderkerkerlaan.
In de Raadhuisstraat in Diemen                                           Brandweerkazerne aan de Ouderkerkerlaan

 

Lokatie

Oorspronkelijk kreeg het korps deels onderdak bij een particulier (Garage Oostenrijk) en later werd er zelfs een speciale garage gebouwd. Met de verplaatsing van de dorpskern en de sloop van de oude kern moest ook die kazerne plaats maken en in 1969 kreeg men een prachtige kazerne met een reuzengrote kantine, die in het begin ook door andere instellingen gebruikt werd.

Professionalisering

Kazerne Diemen in 1979Vanaf 1972 had men een beroepscommandant en het korps bereikte grote hoogten op brandweerwedstrijden. De grote brand in de Luycks-fabrieken in Diemen in januari 1963 tijdens een ijzig strenge vorst staat bij de oudere Diemenaren nog in het geheugen gegrift, evenals de assistentie in Weesp in april 1968, toen daar twee grote branden tegelijk woedden. Maar ook de ‘eigen’ branden bij de papierfabrieken in 1976 maakten indruk. Na de regiovorming kwam Diemen vaak helpen in Amsterdam, zoals bij de Bijlmerramp in 1992 en de brand in het oude Ajax-stadion in 1996, waar men als eerste ter plaatse was.

Omgeving

De vele snel-, spoor- en waterwegen die de gemeente doorkruisen bezorgen het korps ook handenvol werk en lange tijd had men meer uitrukken dan sommige Amsterdamse beroepskazernes.
In de afgelopen tien jaar kwam er steeds meer beroepsondersteuning. De vereniging werd losgekoppeld van de eigenlijke brandweertaak, maar speelt nog steeds een belangrijke rol in het korps.

Meer over de geschiedenis van kazerne Diemen is te vinden via deze link

Brandweer met de eerste brandweerauto in Diemen. Op 14 februari 1928 werd de vrijwillige brandweer In Aller Belang opgericht

Brandweer met de eerste brandweerauto in Diemen. Op 14 februari 1928 werd de vrijwillige brandweer “In Aller Belang” opgericht. Op de auto de slangenbrug welke over de straat heen geplaatst kon worden.
Het verkeer kon dan onder de slangenbrug door. Hier komt de auto uit de Ouddiemerlaan voor een demonstratie op de Muiderstraatweg.

slangenburg

Muiderstraatweg met een demonstratie van een door de brandweercommandant H.N. Fakkeldij bedachte slangenbrug over de straat. Hij kreeg hier landelijke bekendheid mee. Zowel de landelijke pers als het journaal besteedden er aandacht aan. Men kon dan bij brand water uit de Weespertrekvaart betrekken zonder dat het verkeer (en de Gooise tram) daar hinder van hadden.

Bron: Historische kring Diemen.

Bij Rampen aanwezig:

Bijlmerramp 4 oktober 1992.

Als eerste ter plaatse
De crash werd ook gezien vanuit de brandweerkazerne aan de Flierbosdreef (A) in Amsterdam, waarna de bezetting onmiddellijk via de directe lijn de eigen alarmcentrale (AC) inlichtte (18.36) en uitrukte. Ondertussen kwamen op de AC alarmmeldingen binnen, die als plaatsaanduiding de Verrijn Stuartweg in Diemen opgaven. Daarop werd direct de Brandweer van Diemen in zijn geheel gealarmeerd (18.38).

Klik hier voor het gehele artikel van de Nationale Brandweer Documentatie Centrum.

httpv://www.youtube.com/watch?v=RdSopVRYbDk

Bron: NBDC  en Reinder van Zaanen

Enschede vuurwerk ramp 13 mei 2000

18-2-2014 9-04-53

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij hebben assistentie verleend aan de korps  Enschede.
Om de ramp te bestrijden.

Vuurwerk Ramp Enschede – RTL 5/SBS6 nieuws beelden 1/2

httpv://www.youtube.com/watch?v=ydQarqlanQc

Door het vuur De mens achter de brandweer. de vuurwerk ramp in enschede deel

httpv://www.youtube.com/watch?v=f8uEp4ER1uM

Bron: NOS en Plazilla

Onze Collega in de Diemer Nieuws 31-03-2016

Onze collega Tom de Bruijn,
27 jaar oud en is sinds 2014 Diemenaar geworden.
En vrijwilliger brandweerman in Diemen en beroeps in Hilversum.

Tom Diemer Nieuws 31-3-2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor het gehele kranten artikel.

Bron: Diemer Nieuws

Oud brandweer lid in de Diemer Nieuws.

Jos Tjaarda neemt na 35 jaar afscheid van de vrijwillige brandweer.

Jos Diemer Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIEMEN – Hij heeft het, samen met zijn zoon Elco, eens uitgerekend: ruim 7.000 uren training en nog eens zo veel uren aan inzet heeft hij er toch wel op zitten als vrijwillig brandweerman in Diemen. Een uitruk naar de Voedselbank was vorige maand de laatste keer dat Jos Tjaarda (59) in actie kwam voor het Diemense korps. Afscheid nemen na 35 jaar doet best een beetje pijn. Maar na al die jaren waarin zijn leven en ook dat van zijn gezin in het teken stond van de brandweer is het mooi geweest.

“In Diemen zijn er eigenlijk geen echt hele grote branden geweest. Gelukkig voor de mensen, maar als brandweerman best jammer. De brand in Schuilkerk de Hoop was een redelijk grote brand waarbij we hebben moeten vechten zodat hij niet oversloeg naar het oude zusterhuis en de kerk. Toen de A1 nog door Diemen liep, werden we natuurlijk heel vaak bij ongevallen geroepen, er waren geregeld kettingbotsingen. Wat me bij is gebleven was een ongeluk waarbij twee vrachtwagens op elkaar gebotst waren. Na het blussen zag een politieagent ineens dat er tussen die twee vrachtwagens nog een Renault zat, volledig geplet.”

Lees hieronder verder:

Bron: Diemer Nieuws

Nieuw!!! Foto’s van Kazerne Diemen.

De foto pagina met al onze foto’s tijdens uitrukken.

Za-09-08Nieuwe Autospuit Kazerne Diemen

Klik hier om naar de pagina te gaan.