BN-HT-75

Autospuit algemeen:

De autospuiten zijn de ‘werkpaarden’ van de brandweer, Kazerne Diemen heeft er twee stuks van paraat staan. Met deze auto’s blussen we branden, redden we mensen en bieden we hulp bij verkeersongevallen of andere noodsituaties. Het is het eerste voertuig wat naar ieder incident gestuurd wordt, eventueel aangevuld met een specialistisch voertuig als een hulpverleningsovertuig, autoladder of haakarmcontainer afhankelijk wat er nodig is.

Een autospuit heeft een ingebouwde pomp en een watertank van 1500 liter. De watertank wordt gebruikt voor de eerste aanval. Hoewel 1500 liter een hoop water lijkt, kan een volle tank al met 6 minuten (!!!) leeg zijn. ‘Eerst water, de rest komt later….’ zo is dat ook op elke uitruk. Nadat de route naar het adres is opgezocht, zoekt men de waterwinning op; dit is vaak een brandkraan of open water.

Behalve een pomp met watertank zijn er slangen en straalpijpen aan boord om de brand te bestrijden.  In de tankautospuit bevinden zich verder ademluchttoestellen, communicatiemiddelen zoals een mobilofoon of portofoon en ook bijvoorbeeld gereedschappen om een gebouw binnen te gaan of gereedschap waarmee we een voertuig mee openknippen.

Er is aan boord plaats voor een ploeg van zeven man. Eén bevelvoerder, een chauffeur / pompbediener en vijf brandwachten achterin. Dit is één brandwacht meer dan de standaardbezetting autospuit.

Voormalig Autospuit Diemen 2

Nu werkzaam bij kazerne Abcoude

TS 553 Abcoude

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soort: Tankautospuit HD/LD
Roepnummer huidig:
13-3732
Roepnummer OUD:
59-547 / 13-3731 (voormalig eerst uitrukkende voertuig)
Wagenpark nr: 330
Kenteken:
BN-HT-75
Merk:
MercedesBenz
Type:
Atego 1325F-361 chassis
Bouwjaar:
26-11-2002
Opbouw:
Hoogstaal
Pomp: HDS, Godvia 2301 HD/LD pomp
Eigenaar:
Brandweer Amsterdam- Amstelland
Bijzonderheden:
Hoewel het voertuig sterk lijkt op de voertuigen op de Amsterdamse beroeps kazernes is dit voertuig uitgevoerd met een grotere achterbouw, hierdoor was het mogelijk de inhoud iet wat af te laten wijken van de andere voertuigen.
Inhoud o.a.;
– 1500 liter tank met water
– LD/HD pomp
– HD slangen; 2 x 90 mtr haspel
– LD slangen; 75/52/38mm
– AED
– Hulpverleningsgereedschap
– Hydraulische deuropener
– Motorkettingzaag
– Overdruk ventilator

Foto’s